AFB Feeds

26 September 2017

BIBIKKU LARI PART II

Hampir dua bulan tidak berbibik.
Ok saja rupanya..rasa hati ni lebih tenang.
Bukan perkara besar takde bibik ni.

Frankly speaking, sepanjang ada bibik, hati saya selalu tak tenang....rasa risauuuuuu je.
Ntah kenapa.  Asyik memikirkan apalah yang dibuatnya dengan anak-anak kat rumah tu.

Sekarang rasa risau tu totally gone !


Pada saya, anak-anak ke nursery lebih bagus dan lebih terjamin.
Sebabnya.....

Satu - sudah pasti anak-anak dijaga oleh orang kita - orang Malaysia, bukan orang Indon.
Dua - anak-anak ada kawan bermain.
Tiga - ada aktiviti-aktiviti khusus untuk anak-anak.
Empat - secara tak langsung, anak-anak bermain sambil belajar.

Itu hal anak-anak.

Hal rumah pula?

Rasanya rumah lebih kemas tanpa bibik. Betul tak ?
Sepanjang siang, tiada orang di rumah.  Jadi, takde orang yang sepah-sepahkan rumah pun.
Jadi, takde apa yang nak dikemaskan sangat.  Waktu malam, anak-anak tak berapa nak sepahkan rumah sangat pun.  Mereka lebih kepada tengok tv.  Tak sampai berapa jam, dah masuk bilik nak tidur.
Kemas-mengemas secara major - vacuum, mop, cuci bilik air apa bagai, buat weekend.
Kain baju, wellllll...sedikit terbeban.  Tapi takpe, istiqamahlah mengurus kain baju setiap hari, lama-lama akan hilang rasa beban tu.

Bab memasak pula, langsung tidak terkesan sebab sepanjang ada bibik pun memang saya yang memasak.  Bibik duk melangut tengok tv di depan dengan anak-anak.

Paling-paling best ialah tiada orang luar dalam rumah kita.
Privasi !!!

So uols, yang mana baru kehilangan bibik, bukan isu besar sangat lah.
Yakinlah yang kita boleh handle sendiri rumah kita dan keluarga kita.


No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI