AFB Feeds

27 October 2017

4 SALAH FAHAM TENTANG PENGAMBILAN VITAMIN

Makanan pelengkap atau lebih glamour dipanggil vitamin sering disalah faham tentang cara pengambilan.  Sudahnya, kesan yang diharapkan entah ke mana, vitamin pula yang disalahkan. 


1. Makan vitamin tidak perlu makanan seimbang


"Saya dah makan vitamin, tak payah dah makan sayur.  Sayur tak sedappp. "
"Saya dah makan vivix, tak payah dah makan buah."
"Saya dah minum ESP, tak payah makan nasi dah"

Siapa kata ??? Siapa ??

Salah anggapan tu.  Orang yang makan vitamin masih perlukan nasi, ikan, ayam, daging, udang, sotong, sayur-sayuran dan buah-buahan ye.  Jangan ingat orang yang makan vitamin, hanya makan vitamin.  

Vitamin hanya melengkapkan, bukan menggantikan makanan seimbang.

2.  Makan vitamin tidak perlu bersenam 


Siapa pernah makan vitamin, keluar peluh macam lari 2.4 km ?  Tidak pernahkan melainkan makan vitamin lepas tu duduk dalam bilik tak pasang kipas.  

Mana mungkin vitamin dapat menggantikan senaman.  Senaman masih perlu walaupun anda tidak pernah culas makan vitamin walaupun sehari.  

Teruskan bersenam sekurang-kurangnya 7 minit sehari.


3.  Sudah sakit baru cari vitamin 


Masa sihat, sebelah mata pun tak pandang vitamin.  Bila dah sakit, menggagau-gagau mencari vitamin.  Salah konsep tu.

Sebenarnya, bila dah sakit, sebaik-baiknya cari doktor dan ubat.  Bukan cari vitamin.  Vitamin dan ubat tidak sama.  Ubat, kita mula makan ketika sakit dan berhenti makan apabila sudah sihat.  Berbeza dengan vitamin, sihat ke, tidak sihat ke, sudah sihat ke, teruskan saja pengambilannya.  

Mengapa  ?  

Kerana fungsi ubat dan fungsi vitamin adalah berbeza.  Ubat berfungsi untuk merawat simptom penyakit manakala vitamin mengembalikan fungsi tubuh untuk melawan penyakit.

4.  Sihat, tidak perlu vitamin 

Hakikat makanan yang kita makan hari ini, makin kurang nutrisi.

Dalam satu jurnal terbitan Journal of the American College of Nutrition, Prof Donald Davis dari University of Texas (university #1 di Texas), membandingkan kandungan vitamin dalam 43 jenis tanaman yang ditanam antara tahun 1950-1999. Kajiannya membuktikan, kehilangan vitamin yang sangat banyak saban tahun.

Study oleh British Food Journal pula menunjukkan kalau datuk nenek kita makan sebiji oren, kita perlukan 8 biji untuk dapatkan jumlah vitamin yang sama. Dan itu pada tahun 1997, 20 tahun lepas !

Pengambilan vitamin secara konsisten akan membuatkan tubuh kita sentiasa dibekalkan dengan nutrisi yang mencukupi supaya dapat berfungsi menjalankan tugas dengan baik.  Sebab itu penting untuk kita makan vitamin walaupun kita sihat.

25 October 2017

SHAKLEE ADA RAMAI HATERS. MENGAPA MASIH SETIA ?

Shaklee ada ramai haters.  Dikeji, dikutuk, diperli dan macam-macam lagilah.  Lepas satu isu, timbul satu isu, lagi dan lagi.  Baru saja isu jadi suam-suam susu, belum pun betul-betul sejuk sudah panas kembali.  Bukan calang-calang ujian yang melanda tambah-tambah di zaman wujudnya keyboard warrior sekarang.


Mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan vitamin Shaklee mula berpaling..tinggallah beratus-ratus biji vitamin yang baru dibeli dek termakan hasutan-hasutan jahat.  Membazir jadinya...

Begitu juga pengedar-pengedar Shaklee ada yang goyah dan rapuh, ada juga yang berhati kering.  Yang mana goyah dan rapuh, sendulah bisness manakala yang berhati kering, tetap waja meneruskan apa yang lazim dibuat.

Saya ?

Saya pilih untuk terus setia. Terus setia mengamalkan vitamin Shaklee dan terus setia dengan bisness Shaklee.

Mengapa terus setia dengan vitamin Shaklee ?

Sebab saya sendiri sudah merasa keberkesanan vitamin-vitamin Shaklee yang saya amalkan.  

Vivix -  eczema saya pulih sepenuhnya.
ESP  -  susu saya pekat lemak berkrim
Vitamin C - saya jarang demam dan selsema
Ostematrix - tiada masalah cramp kaki ketika mengandung
Vitalea - hb saya cantik sepanjang mengandung
B Complex - mengurangkan stress saya
Collagen - menghaluskan kulit muka saya
Vitalea - saya sentiasa bertenaga
Alfafa - merawat keputihan saya

Lain-lain, Lecithin, Omega Guard, Herbal Blend, Dish Wash ehh banyak lagilah...tak tersenarai di sini. Pendek kata semuanya serasi dan membawa manfaat bukan saja pada saya, tetapi pada keluarga saya juga.

Bisness pula, ini sebab-sebabnya :

Shaklee telah wujud berpuluh-puluh tahun yang lalu.  Bukan 10, 20, 30 tahun tau, lebih daripada 60 tahun ye.  Kekal stabil dan terus berkembang, berkembang dan berkembang sehingga kini bukan saja di Malaysia tetapi juga di beberapa negara maju.  Contoh negara paling best, Jepun.

Shaklee bukan MLM. Bukan ye, bukan.  Ia lebih kepada network marketing.  Kita ada downline, ada upline dan juga sideline.  Sekiranya downline lebih bijak mengatur strategi dan lebih rajin berusaha, maka, lebih hebatlah hasil downline.  Perkara biasa jikalau downline lebih berpangkat daripada upline.

Modal..saya mulakan bisness Shaklee dengan RM0 modal. Percaya ? Silalah percaya.  Saya beli Set Postnatal Shaklee sehingga melayakkan saya menjadi ahli secara percuma.  Kalau tidak secara percuma pun, hanya sekadar RM79 saja modal yang diperlukan untuk menjadi ahli.  

Best ke best ?

24 October 2017

DARJAH 1 TETAPI MASIH BELUM BOLEH MEMBACA. 6 TIPS UNTUK IBU BAPA

Anak sudah hendak masuk Darjah 1, tetapi masih belum boleh membaca.
Risau bukan ?


Jika zaman 90-an dahulu, kanak-kanak pada umur 6 tahun masih belum boleh membaca merupakan perkara biasa.  Tiada apa yang perlu dibimbangkan.
Tetapi, di zaman yang serba moden dengan gajet ini, kanak-kanak pada usia 6 tahun yang masih belum pandai membaca, sangatlah membimbangkan ibu bapa.  Apatah lagi kalau sudah masuk Darjah 1.

Saya sendiri mengalami situasi yang sama.
Pada awalnya, saya amat bimbang dengan perkembangan membaca Abang Muqharrabin.  Walaupun sudah boleh membaca, tetapi masih belum lancar.  Amat teragak-agak bacaannya.
Jangan terkejut kalau saya katakan di usia 6 tahun, Abang Muqharrabin sudah ke kelas tambahan pada setiap Sabtu untuk belajar membaca.  Tetapi, masih belum lancar membaca.

Makin menggusarkan apabila Abang Muqharrabin menginjak ke Darjah 1 tanpa fasih membaca sedangkan kawan-kawan yang lain sudah 'berhabuk' bacaan mereka.  Saya kasihan tengok dia sebab kadang-kadang dia down dengan diri dia sendiri. 

"Abang kan tak pandai baca."

Seringkali saya mengadu pada bapa saya masalah Abang Muqharrabin.
Jawapannya mudah, "Tak apaaaaaa..nanti dia pandai. Jangan risau."

Sekarang, sudah bulan Oktober 2017.
Semakin baik bacaan Abang Muqharrabin.  Cuma sekali sekala sahaja tersangkut bacaannya pada perkataan-perkataan yang banyak suku kata atau panjang.

Hmmm...akhirnya Abang Muqharrabin sudah boleh membaca.
Walaupun lambat.
Walaupun ketinggalan daripada kawan-kawan yang lain.

Akhirnya saya sedar.
Secara peribadi saya merasakan tidak perlu terlalu bimbang sekiranya anak-anak di usia 6 atau 7 tahun masih belum pandai membaca.  Biarkan mereka belajar mengikut fasa kemampuan sendiri.  Tidak perlu dipaksa.
Walau bagaimanapun, perhatian dan bimbingan yang berterusan daripada ibu bapa amatlah diperlukan.

Nah sedikit tips daripada saya sekiranya ada anak-anak yang masih belum pandai atau lancar membaca pada usia 6 atau 7 tahun.

1.  Latih anak membaca setiap hari.  Di peringkat awal, memadai satu hari satu mukasurat untuk mengelakkan mereka berasa bosan.

2.  Duduk dan baca bersama-sama anak di dalam bilik atau lokasi yang sesuai tanpa gangguan tv atau adik beradik yang lain untuk meningkatkan konsentrasi dan fokus mereka.

3.  Jangan marah dan sentiasa berlemah-lembut ketika membaca bersama anak supaya mereka rasa enjoy membaca bersama anda dan tidak takut.

4.  Pada awalnya, gunakan buku cerita ringkas yang mempunyai warna pada suku kata untuk memudahkan bacaan.  Kemudiannya barulah gunakan buku cerita ringkas yang tidak berwarna suku katanya.

5.  Berikan ganjaran sekiranya dia berjaya tamatkan satu buku cerita ringkas untuk terus menggalakkan mereka membaca.

6.  Puji atau berikan kata-kata semangat setiap pagi sewaktu menghantar anak ke sekolah supaya mereka yakin dengan diri mereka.  Pujian dan kata-kata daripada ibu bapa adalah doa buat anak-anak.

Semoga tips ini membantu :)

Sekian.

BIBIK KU LARI PART III

Eh...ada lagi kisah Bibik Ku Lari ni.
Masih tak boleh move on ke Makcik Fina ni ?

Hehehe..Itulah tu.
Tapi sebenarnya, alhamdulillah..dah boleh move on dengan jaya dan pantasnya.

Cuma, baru-baru ni boleh pulak 'terserempak' dengan Instagram si bibik ni di Suggested Friends.
Ohmai !!!

Sakan kemain dia berjalan.
Ke Genting Highlands, ke KLCC, mandi kolam, shopping kasut Vincci.
Ehhhh...kaya sangat aihhh si bibik ni.

Sedikit pun saya tidak dengki malah saya tumpang bahagia bila tengok gambar-gambar dia yang nampak bahagia terbang bebas macam burung baru terlepas dari kurungan.

Meh nak up sikit gambar-gambar si bibik di Instagram.
Copyright FINA NAWAWI