AFB Feeds

18 September 2018

PELUANG BISNES : DULU vs SEKARANG

Personally, saya rasa sangat bertuah kerana diberi peluang untuk terlibat dalam bisnes.  Siapa yang beri peluang itu ? Sudah semestinya diri saya sendiri dan yang pasti, Allah jualah yang membuka laluan dan pintu hati saya untuk berbisnes.

Jika dulu, rasanya memang sudah pandai buat kerja secara multi-tasking.  Rupa-rupanya sekarang bertambah-tambah pandai.  Multi-task bukan sekadar dua atau tiga kerja, lebih daripada itu, no problem.  Lagi, sudah bijak pula mengatur dalam kepala apa yang hendak dibuat lepas satu ke satu kerja disiapkan.

Jika dulu, sudah rasa bijak sangat bahagi masa antara kerja dan keluarga.  Rupa-rupanya sekarang jauh lebih bijak.  Boleh bahagi masa bukan sahaja untuk kerja dan keluarga, tetapi juga untuk hobi, bisnes, riadah dan yang paling penting 'me time'.

Jika dulu, sangatlah stress, kecewa dan sedih bila gagal dalam sesuatu.  Sekarang sudah boleh berlapang dada, sedikit pun tidak terkesan bila terima rejection demi rejection.  Iya lah, pelanggan ini pelbagai ragamnya.  Ada yang kata hendak tunggu gaji, ada yang kata hendak tanya suami..eh, macam-macam lagilah.  Sudahnya, senyap menyepi.

Jika dulu, malu sangat-sangat hendak menjual.  Malu yang kalau boleh sampai tidak mahu langsung orang kenal saya.  Sebabnya, mindset saya pada ketika itu, menjual sama seperti meminta-minta.  Saya tidak suka meminta.  Tetapi sekarang saya sudah faham yang berniaga itu tujuannya memberi penyelesaian kepada masalah orang.  Mindset saya sudah dibetulkan oleh mentor-mentor hebat.  Jadi, mengapa perlu malu kalau kita hendak bantu orang ? Sepatutnya kita happy dan bangga dengan bisnes kita, kan ?

Jika dulu, dirasakan pergantungan pada yang Esa sudah cukup kuat, rupa-rupanya sekarang, pergantungan kepada-Nya jauh lebih hebat.  Sentiasa meminta, memohon, merintih hanya pada yang satu itu.

Itulah sedikit sebanyak perubahan yang saya rasai sepanjang saya terlibat dengan bisnes Shaklee.

Perubahan yang positif, tiada ruginya di mana-mana pun.  Melalui bisnes inilah saya paksa dan cabar diri untuk menjadi lebih baik dari hari ke hari.

Ada yang macam saya ?  Ingin cabar diri untuk jadi lebih baik, lebih hebat, lebih cemerlang ?

Bisnes Shaklee ada semuanya.  Jom sertai saya di Bizarre Empire.  Sambil berbisnes, menambah pendapatan sedia ada, ubah diri kepada yang lebih baik dan lebih positif.

Trust me !
.

Your Shaklee Leader

Fina Nawawi

Founder of Bizarre Empire

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI