AFB Feeds

16 August 2019

LIVE LIKE A BABY !


Sodiqin si baby yang tak berapa nak baby ni sejenis morning person.
Dia bangun seawal 5.30 am – 6.00 am termasuk hari cuti.

Hari-hari dia bangun tidur dia terus jalan kedek-kedek mengadap toys.


Hari ni dia mengadap robot. Sambil main dengan robot, bercakap dan gelak dia sorang-sorang. Bukan ada kawan pun, kakak tidur lagi, abang balik kampung.

Bahagia & happy je dia.

Saya yang baru lepas solat subuh tadi perhatiiiiiiikan je.
Walaupun sekadar duduk memerhati dan melihat je, terasa juga tau tempias bahagia dan happy Sodiqin ni.  Seronok tengok dia.......

Dari situ teringat pula kelas Afnan Rosli dan dari situ saya faham tentang vibration.

Budak-budak ni, diarang takde dosa.
Hati diarang pun suci bersih, takde dendam.
Jadi, diarang vibrate pada vibration yang sangat-sangat tinggi atau kata lain, sangat-sangat positif.
Disebabkan itu, orang-orang yang ada berhampiran dengan budak-budak pun akan rasa vibrations yang sama...akan rasa bahagia, happy, tenang macam tu.

Bestkan ?

Kita pun sebaik-baiknya macam tu juga kan ? Barulah orang seronok dan selesa nak berdamping dengan kita sebab kita sebarkan vibration bahagia, happy tenang pada orang-orang keliling kita.

Yang saya belajar, rupanya mudah je nak jadi macam tu.

Semudah LIVE LIKE A BABY !

Macam Sodiqin, dia bangun tidur, terus pegi buat benda yang dia suka, which is main.  Kita pun boleh..buatlah benda yang kita suka, yang buat kita teruja.  Buat sebanyak mungkin.  Contohnya, kita suka pokok.  Jadi pagi-pagi sebelum pergi kerja, kita layanlah pokok dulu..lepas tu, petang nanti lepas balik kerja, layan lagi. Haaa..kan bahagia tu.

Next, macam saya cakap tadi, baby ni tiada dosa dan tiada dendam.. Jadi, kita pun janganlah buat perkara-perkara yang boleh mendatangkan dosa dan jangan juga simpan dendam dalam hati.  Dosa & dendam vibrate pada kadar vibration yang sangat-sangat rendah.  Let go semua dendam.  Bila takde dosa dan dendam, orang pun sayang.

Kemudian, senyumlah sentiasa dan gelaklah selalu.  Baby kan macam tu kan ? Cair hati kita kan kalau tengok baby senyum..kalau baby gelak, kita pun tak pasal-pasal gelak sama. Sooooooo comel !

Dan last sekali, rehatlah secukupnya.  Baby bila cukup tidur, diarang takde pun merap & buat ragam.  Macam tu juga kita sebab kita perlukan tenaga secukupnya. Cuma, kerja kita bukanlah kita tidurrrrrrrr je.  Tips dari Afnan Rosli, tidur pukul 9.00 pm dan bangun pukul 12.00 am.  Tidur dalam tempoh &  waktu tu bersamaan dengan kita tidur selama 9 jam walaupun hakikatnya kita tidur 3 jam je.  Saya dah buat..berkesan !

Bila dah LIVE LIKE A BABY ni, bersedialah korang untuk rasa bahagia dan happy sentiasa, like a baby......


Fina Nawawi
Always healthy, always happy

09 May 2019

PESAKIT KANSER SERVIKS : MASIH ADA HARAPAN UNTUK SEMBUH ?

Kanser serviks berlaku apabila sel tumbuh secara tidak normal di serviks.  Kebanyakan kes yang berlaku berpunca daripada sejenis virus.  Sekiranya diberi rawatan awal, pesakit masih ada harapan untuk sembuh.

SIMPTOM-SIMPTOM KANSER SERVIKS


1. Keluar cecair tidak normal di vagina.
2. Berlaku pendarahan pada vagina antara masa kedatangan haid.
3. Berlaku pendarahan selepas menapouse.
4. Berlaku pendarahan sewaktu bersama.

PENYEBAB UTAMA KANSER SERVIKS


Punca utama kanser serviks adalah disebabkan oleh virus HPV.  Virus ini kebiasaannya akan menyebabkan jangkitan pada vagina.  Kebiasaannya jangkitan ini akan kembali pulih dengan sendirinya.  Namun, sekiranya jangkitan itu kelihatan kronik, ia mampu mengundang kanser.

SIMPTOM HPV


Virus HPV ini kebiasaannya akan menyebabkan jangkitan seperti ketuat pada vagina.  Terdapat simptom HPV yang boleh hilang dengan sendiri tetapi ia juga boleh jadi bahaya sekiranya ia berada pada badan untuk tempoh masa yang lama sehingga kita tidak sedar ia sudah bertukar kepada kanser.

BAGAIMANA HPV BOLEH MENYEBABKAN KANSER ?


Apabila virus HPV yang berisiko tinggi ini berada dalam badan, ia berupaya menyebabkan terjadinya sel-sel abnormal.  Apabila sel-sel ini berkembang secara abnormal, lama-kelamaan ia boleh menyebabkan kanser.

RISIKO LAIN PENYEBAB KANSER SERVIKS


1.  Merokok
2.  Mempunyai ramai anak
3.  Menggunakan pil perancang keluarga untuk tempoh yang lama
4.  Mempunyai HIV positif dan daya tahan badan yang lemah

PENCEGAHAN AWAL


Sebagai pencegahan awal, setiap wanita amat digalakkan untuk membuat pap smear lima tahun sekali.  Sekiranya keputusan pap smear menunjukkan hasil abnormal, ujian akan dibuat sekali lagi dan doktor mungkin akan mencadangkan supaya pesakit membuat colposcopy untuk meneliti dengan lebih terperinci bahagian serviks. Jika keputusan abnormal tersebut adalah prakanser, ia akan dibuang.

STAGE KANSER SERVIKS


Stage 0 : Sel kanser ditemui pada permukaan serviks sahaja.

Stage 1 : Sel kanser telah merebak ke serviks dan uterus.

Stage 2 : Sel kanser telah merebak ke serviks dan uterus serta tisu-tisu berdekatan.

Stage 3 : Sel kanser telah merebak ke bahagian bawah vagina dan menyebabkan tersekatnya saluran kencing.

Stage 4 : Sel kanser telah merebak ke organ-organ lain yang berdekatan.

SUPLEMEN TERBAIK UNTUK DIAMALKAN UNTUK MENCEGAH KANSER SERVIKS


Suplemen terbaik yang sesuai diamalkan untuk mencegah kanser serviks adalah VIVIX.  Vivix berfungsi untuk melindungi sel dan membaiki sel sekiranya terdapat sel yang rosak.

Bagi wanita yang telah didiagnos sebagai pesakit kanser serviks, Vivix sangat bagus untuk diamalkan setelah selesai rawatan kemoterapi kerana ia membantu mengembalikan tenaga.  Hal ini kerana Vivix boleh menambah bilangan mitokondria dalam sel badan.  Mitokondria merupakan pusat tenaga sel, lebih banyak mitokondria, akan menyebabkan seseorang menjadi lebih sihat dan lebih bertenaga.


Namun begitu, harus diingat bahawa Vivix BUKAN ubat untuk merawat kanser.  Cuma, dengan pemahaman cara Vivix berfungsi dan amalan minum Vivix secara konsisten, mudah-mudahan terhindarlah kita dari semua penyakit kronik ini.

Yang utama, sentiasa dapatkan kebenaran daripada doktor yang merawat sebelum mengamalkan Vivix.

....


Lagi kisah menarik tentang kanser dan Vivix, boleh baca di :

 +   Pesakit kanser : Antara berjuang atau hanya berserah

PEMBELIAN VIVIX


Sekiranya anda ingin mencegah daripada menghidapi penyakit kanser servik ini atau anda merupakan seorang pesakit kanser serviks, anda boleh mengamalkan Vivix.

Pembelian Vivix dengan harga jimat, boleh klik rajah di bawah.


Pembelian Vivix menggunakan kad debit atau kredit, boleh klik rajah di bawah.



Your Shaklee Leader,

Fina Nawawi,012-538 9844

Bizarre Empire

Copyright FINA NAWAWI