AFB Feeds

27 October 2017

4 SALAH FAHAM TENTANG PENGAMBILAN VITAMIN

Makanan pelengkap atau lebih glamour dipanggil vitamin sering disalah faham tentang cara pengambilan.  Sudahnya, kesan yang diharapkan entah ke mana, vitamin pula yang disalahkan. 


1. Makan vitamin tidak perlu makanan seimbang


"Saya dah makan vitamin, tak payah dah makan sayur.  Sayur tak sedappp. "
"Saya dah makan vivix, tak payah dah makan buah."
"Saya dah minum ESP, tak payah makan nasi dah"

Siapa kata ??? Siapa ??

Salah anggapan tu.  Orang yang makan vitamin masih perlukan nasi, ikan, ayam, daging, udang, sotong, sayur-sayuran dan buah-buahan ye.  Jangan ingat orang yang makan vitamin, hanya makan vitamin.  

Vitamin hanya melengkapkan, bukan menggantikan makanan seimbang.

2.  Makan vitamin tidak perlu bersenam 


Siapa pernah makan vitamin, keluar peluh macam lari 2.4 km ?  Tidak pernahkan melainkan makan vitamin lepas tu duduk dalam bilik tak pasang kipas.  

Mana mungkin vitamin dapat menggantikan senaman.  Senaman masih perlu walaupun anda tidak pernah culas makan vitamin walaupun sehari.  

Teruskan bersenam sekurang-kurangnya 7 minit sehari.


3.  Sudah sakit baru cari vitamin 


Masa sihat, sebelah mata pun tak pandang vitamin.  Bila dah sakit, menggagau-gagau mencari vitamin.  Salah konsep tu.

Sebenarnya, bila dah sakit, sebaik-baiknya cari doktor dan ubat.  Bukan cari vitamin.  Vitamin dan ubat tidak sama.  Ubat, kita mula makan ketika sakit dan berhenti makan apabila sudah sihat.  Berbeza dengan vitamin, sihat ke, tidak sihat ke, sudah sihat ke, teruskan saja pengambilannya.  

Mengapa  ?  

Kerana fungsi ubat dan fungsi vitamin adalah berbeza.  Ubat berfungsi untuk merawat simptom penyakit manakala vitamin mengembalikan fungsi tubuh untuk melawan penyakit.

4.  Sihat, tidak perlu vitamin 

Hakikat makanan yang kita makan hari ini, makin kurang nutrisi.

Dalam satu jurnal terbitan Journal of the American College of Nutrition, Prof Donald Davis dari University of Texas (university #1 di Texas), membandingkan kandungan vitamin dalam 43 jenis tanaman yang ditanam antara tahun 1950-1999. Kajiannya membuktikan, kehilangan vitamin yang sangat banyak saban tahun.

Study oleh British Food Journal pula menunjukkan kalau datuk nenek kita makan sebiji oren, kita perlukan 8 biji untuk dapatkan jumlah vitamin yang sama. Dan itu pada tahun 1997, 20 tahun lepas !

Pengambilan vitamin secara konsisten akan membuatkan tubuh kita sentiasa dibekalkan dengan nutrisi yang mencukupi supaya dapat berfungsi menjalankan tugas dengan baik.  Sebab itu penting untuk kita makan vitamin walaupun kita sihat.

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI