AFB Feeds

22 May 2018

TIGA KEISTIMEWAAN SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS YANG TIDAK ADA PADA VITAMIN C LAINVitamin C merupakan vitamin yang paling glamour dan biasa kita dengar sejak kita kecil lagi.  Bila disebut vitamin C, kebiasaannya kita akan terbayang vitamin berwarna oren sama ada bentuk bulat, bulan, bintang atau binatang..kan.  Masa tu korang pernah dengar multivitamin ? Tidak pernah kan.  Pernah dengar vitamin A B D E ? Pernah, tetapi tidak pernah lihat kan.  Yang kita tahu kalau makan vitamin C, badan kita jadi sihat dan tidak akan selsema atau batuk.  Paling kelakar ada ibu bapa yang bagitahu anaknya yang vitamin C boleh buat cacing dalam perut mati. 

Bila dah besar, tanggapan sewaktu kecil dulu sedikit demi sedikit bertukar.  Vitamin C yang dulu kita tahu untuk menyihatkan bertukar kepada C for Cantik.  Kann ?

FUNGSI SEBENAR VITAMIN C


1. Meningkatkan sistem imunisasi badan.  Vitamin C sangat berkesan untuk meningkat sistem imun badan secara semulajadi.  Dengan pengambilan vitamin C secara konsisten, kekerapan untuk mendapat demam, batuk dan selsema adalah minima.

2.  Bertindak sebagai antioksidan.  Kandungan antioksida dalam vitamin C mampu memusnahkan radikal bebas yang menjadi punca penyakit kanser, sakit jantung, ketumbuhan dan lain-lain.   

3.  Membentuk kolagen dan mencantikkan kulit.  Vitamin C meransang pembentukan kolagen yang merupakan sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.  Oleh itu, ia mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik.  Vitamin C juga akan menjadikan kulit lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmen penyebab jeragat.  Sebab itu wanita suka makan vitamin C.

4.  Memperbaiki simptom pendarahan.  Mereka yang sering mengalami pendarahan gusi, lebam, kulit kering dan kasar adalah disebabkan kekurangan vitamin C.  Pengambilan vitamin C secara konsisten akan mengatasi masalah tersebut di samping mempercepatkan penyembuhan luka.  Vitamin C sangat bagus untuk ibu yang baru bersalin.

- - -

Jadi, jelas sudah apa sebenarnya fungsi vitamin C.  Sebetulnya, vitamin C ini bukan sahaja untuk sihat dan cantik, malah ia merangkumi kesihatan menyeluruh tubuh badan kita.  Sebab itu vitamin C merupakan antara salah satu suplemen yang diperlukan dalam pemakanan pada setiap hari.

Di pasaran, terdapat banyak jenis vitamin C.  Pengguna yang bijak memilih, pasti akan membeli vitamin C yang berbaloi dari segi harga, fungsi, kadar penyerapan dan keberkesanan.  Ketahui keistimewaan vitamin C Shaklee.

Image result for vita c shaklee
Inilah rupa sebenar vitamin C Shaklee yang dinamakan Sustained Release Vita-C Plus.


TIGA KEISTIMEWAAN SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS YANG TIDAK ADA PADA VITAMIN C LAIN


1. Diperbuat daripada sumber semulajadi iaitu ekstak jagung.   Jadi, vitamin C Shaklee sesuai diambil oleh pesakit gastrik.  Seperti yang biasa kita dengar, kebanyakan vitamin C diperbuat daripada buah-buahan sitrus seperti limau.  Memandangkan buah-buahan sitrus mempunyai kandungan asid yang tinggi, ia akan memberi risiko kepada pesakit gastrik.

2.  Mempunyai sistem pelepasan berperingkat.  Vitamin C merupakan vitamin larut air.  Sekiranya diambil secara berlebihan dalam satu-satu masa, hanya sedikit sahaja yang diserap ke dalam badan, manakala yang selebihnya akan dikeluarkan melalui air kencing.  Sebab itu vitamin C Shaklee dinamakan Sustained Release dan  bertindak untuk melepaskan 500mg vitamin C secara berperingkat dalam tempoh lima jam (100mg dilepaskan setiap jam). Jadi, vitamin yang dimakan diserap secara optimum ke dalam badan.

3.  Dilengkapkan dengan 120mg Citrus Bioflavonoids Complex.  Ia merupakan agen yang membantu meningkatkan keberkesanan Vitamin C. 

- - -

Tiga keistimewaan tersebutlah yang menjadi rahsia keberkesanan vitamin C Shaklee.  

Dari segi harga, sebotol vitamin C Shaklee adalah RM97.50 sahaja untuk 180 kapsul.  Sehari hanya 1 kapsul sahaja.  Ini bermakna, satu kapsul vitamin C Shaklee berharga RM0.54 sahaja dan mampu bertahan sehingga 6 bulan lamanya.  

Berbaloi dan value for money !

Cara pemakanan, ada rahsianya khusus untuk pelanggan saya 😉

- - -

Love,

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI