AFB Feeds

13 August 2018

DERITA SLIP DISC BERAKHIR DENGAN VIVIX

Pertama kali saya tahu tentang penyakit slip disc apabila melihat kawan saya sering sakit belakang dan kelihatan dia sangat menderita.  Sebelum itu, saya secara peribadi tidak pernah tahu pun apakah dan bagaimanakah penyakit slip disc ini sebenarnya.  

APA ITU PENYAKIT SLIP DISC


Slip Disc merupakan sejenis penyakit yang melibatkan kecederaan yang biasa berlaku pada tulang belakang.  Ia merujuk kepada bahagian disc (kusyen pelapik tulang belakang) yang tergelongsor / terbonjol ke belakang sehingga menekan bahagian saraf tunjang atau saraf akar pada tulang belakang pesakit.PUNCA SLIP DISC


Slip Disc mungkin berpunca daripada beberapa sebab seperti berikut :

  1. Pernah jatuh atau mengalami kemalangan jalan raya.
  2. Mengangkat bebanan yang berat dengan cara yang salah.
  3. Tidak menjaga postur belakang semasa duduk.
  4. Duduk terlalu lama
  5. Bersukan (angkat berat / gym)
Sebab itu, boleh dikatakan penyakit slip disc lebih banyak berlaku dalam kalangan pemuda berusia 20 - 30 an kerana mereka sering mengangkat bebanan.


SIMPTOM-SIMPTOM SLIP DISC


Rasa sakit belakang yang menjalar ke bahagian belakang punggung, peha dan boleh jadi hingga ke betis.  

Dalam kes yang lebih serius, pesakit juga mungkin kehilangan kekuatan otot kaki dan merasa kebas sama ada pada sebelah kaki atau pun kedua-duanya.  


RAWATAN SLIP DISC


Slip disc masih di peringkat awal (disc tidak terkeluar dengan terlalu teruk), kaedah rawatan yang boleh dilaksanakan adalah seperti berikut :

1. Menjaga postur badan supaya berdiri dan duduk dalam keadaan yang betul.  Postur yang salah boleh mengakibatkan penyakit slip disc menjadi lebih teruk kerana disk akan semakin tergelongsor/terbonjol lalu menekan saraf.2. Ubat tahan sakit dan anti radang melalui suntikdan steroid akan diberikan kepada pesakit untuk mengurangkan kesakitan.  

3. Fisioterapi dijalankan bersama pakar untuk menguatkan otot.

Slip disc yang lebih serius memerlukan pembedahan kerana pada peringkat ini, kaedah rawatan secara fisioterapi tidak lagi berkesan.  Pembedahan dilakukan dengan menggunakan kamera dan alatan khas untuk membuang disc yang menekan saraf atau disc yang bermasalah.

DERITA SLIP DISC BERAKHIR DENGAN VIVIX


Selain rawatan oleh doktor berpengalaman, disarankan juga supaya anda mencari rawatan alternatif bagi membolehkan penyakit slip disc yang dihidapi lebih cepat pulih.  

Anda boleh mencuba Vivix.  

Vivix membantu menghasilkan sel yang sihat dan merawat sel yang rosak.  Apabila diamalkan secara konsisten, ia akan menguatkan keanjalan disk, memperbaiki struktur dan menyokong kesihatan sendi.

Saya kongsikan di sini tentang pengalaman Puan Neng Roziana yang sembuh daripada penyakit slip disc beliau hasil daripada konsisten mengamalkan Vivix.


Assalamualaikum wbt.
Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.
Saya seorang yang agak aktif ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata..jatuh terseliuh, lebam dan injured dah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.
Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti
Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian memerlukan saya banyak keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan computer..makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.
Jadi apabila saya mula rasa sakit..saya akan makan kan ubat tahan sakit yang diberikan doctor. Memang lega..namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu..
Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013 sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal..sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.
Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar..pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu..huhuhu..
Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal. 
Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.  
Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.
Saya bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi...tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period)
Awal ambilan saya kena healin crisis yang teruk juga...pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam.. tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol. 
Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. (Prolong period ini tidak tahu apa puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.) 
Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam. 
Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga.Saya alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang /belakang yang teruk seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh. Badan saya sihat dan segar..malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah..terima kasih Vivix kerna kembalikan semula nikmat sihat pada diri saya.


PEMBELIAN VIVIX 


Pembelian Vivix dengan harga jimat, boleh klik VIVIX UNTUK SLIP DISC 

Pembelian Vivix dengan menggunakan kad debit atau kredit, klik rajah di bawah.


Your Shaklee Leader,

Fina Nawawi,012-538 9844

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI