AFB Feeds

18 August 2018

KINI BEBAS DARIPADA DARAH TINGGI SELEPAS EMPAT TAHUN MENDERITA

Pernah tak tangan anda 'dipam' oleh nurse sewaktu membuat pemeriksaan di klinik atau hospital ? Sebenarnya 'mengepam' tangan tersebut adalah untuk memeriksa tekanan darah dalam badan.    Sekiranya mesin 'mengepam' menunjukkan tiga kali bacaan melebihi 140/90 mmHg, anda dijangka mempunyai darah tinggi.

APA ITU DARAH TINGGI


Darah tinggi yang juga dikenali sebagai Hypertension merujuk kepada tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi secara mendadak daripada tahap biasa.  Disebabkan kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa, doktor akan membuat pemeriksaan semula beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah yang sebenar.

Tekanan darah mempunyai dua ukuran.  Sebagai contoh, 120 / 80 mmHg.  120 menunjukkan tekanan darah ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung manakala nombor 80 menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman.  

Masa terbaik untuk lihat tekanan darah adalah semasa rehat dan rileks dalam keadaan duduk atau baring.

Normal: Kurang daripada 120, lebih 80 (120/80)
Meningkat: 120-129 / kurang daripada 80
Tekanan darah tinggi TAHAP 1 : 130-139 / 80-89
Tekanan darah tinggi TAHAP 2 :  140 dan ke atas / 90 ke atas
Krisis tekanan darah tinggi : lebih tinggi daripada 180 / lebih tinggi daripada 120

SIMPTOM-SIMPTOM DARAH TINGGI


1. Sakit kepala - Sakit kepala merupakan simptom paling biasa yang dialami oleh pesakit darah tinggi.  Sekiranya anda mengalami sakit kepala tanpa sebab yang jelas, kemungkinan besar ia adalah disebabkan anda mengalami tekanan darah tinggi.

2. Mual dan muntah - Pesakit darah tinggi juga akan mengalami masalah mual dan muntah.  Jangan ambil ringan sekiranya mual dan muntah ini turut disusuli dengan penglihatan yang kabur kerana ia adalah tanda-tanda penyakit darah tinggi.

3. Penglihatan menjadi kabur - Simptom ini biasanya akan datang secara bersamaan dengan munculnya gejala mual dan muntah. Penglihatan menjadi kabur kerana berlaku gangguan sirkulasi darah ke bahagian mata dan saraf penglihatan. 

4. Kebas - Ini terjadi kerana pengaliran darah menjadi laju.  Sebaik-baiknya anda dapatkan rawatan doktor sekiranya sering mengalami kekebasan kerana dibimbangi juga untuk boleh mendorong kepada berlakunya strok berpunca daripada tekanan darah tinggi.

5. Sesak nafas - Sekiranya berlaku sesak nafas, itu menunjukkan tekanan darah anda sudah berada pada tahap yang kronik.  Tekanan darah tinggi akan mengganggu pembuluh darah arteri sekaligus mempercepat denyutan jantung. Ini secara tidak langsung memberi kesan kepada jantung.

6. Hidung berdarah - Hidung berdarah berpunca daripda pembuluh darah yang pecah.  Jadi, dapatkan rawatan doktor sekiranya berlaku pendarahan hidung yang berterusan dan sukar untuk berhenti.

CARA MENGATASI TEKANAN DARAH TINGGI


1. Amalkan gaya hidup sihat - Lakukan senaman ringan setiap hari sekurang-kurangnya 30 minit.  

2. Kawal stress - Mengawal stress dapat membantu menstabilkan darah agar berjalan lancar dan secara tidak langsung mencegah berlakunya tekanan darah tinggi.  

3. Tidur yang mencukupi - Badan kita memerlukan tidur sekurang-kurangnya lima jam bagi membolehkan tubuh berehat sepenuhnya.

4. Ubat-ubatan dan supplemen tambahan - Sekiranya anda telah diserang tekanan darah tinggi, anda perlu mengambil ubat-ubatan untuk tujuan merawat.  Bagi mencegah daripada diserang penyakit darah tinggi atau mengelakkan ia menjadi semakin parah, anda boleh mengamalkan supplemen.

BEBAS DARIPADA DARAH TINGGI DENGAN VIVIX


Saya kongsikan di sini testimoni seorang pesakit darah tinggi yang kini telah bebas daripada penyakit tersebut dengan mengamalkan Vivix.


SAKIT TUMIT SEMBUH & BACAAN DARAH TINGGI JADI STABIL LEPAS AMALKAN VIVIX 

Assalamualaikum..Nama saya Arbayiah Binti Mohd Noh dan berumur 53 tahun. Saya seorang suri rumah dan kini menetap di Selangor serta mempunyai 5 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengamalkan Vivix kerana masalah darah tinggi, sakit tumit dan cepat penat. 

Saya pernah mencuba pelbagai suplemen, berjumpa doktor dan membeli produk lain seperti Jus Nusantara, Jus dari produk Zhulian dan macam-macam lagi. Doktor juga membekalkan ubat-ubatan setiap kali selepas check up. 

Saya mula mengenali Shaklee melalui phamplet yang dibawa pulang oleh anak saya, Nurliyana. Beliau merupakan seorang pengedar Shaklee. Saya juga turut membuat pembacaan di Internet untuk mengetahui kandungan Vivix serta membaca testimoni-testimoni di Internet. 

Saya mengambil 1 sudu teh Vivix setiap pagi. Selain Vivix, saya turun mengambil Ostematrix setiap hari. Selepas 5 bulan mengamalkan kedua-kedua produk ini secara konsisten, bacaan darah tinggi saya telah menurun dan dulu setiap 1-2 bulan saya perlu pergi ke klinik untuk check up, kini cuma 6 bulan sekali sahaja. Saya juga telah menghabiskan 2 botol Vivix dalam tempoh 5 bulan ini. 

Saranan anda saya untuk pembaca yang mempunyai masalah seperti saya, minumlah Vivix untuk kesihatan yang menyeluruh. Saya berasa sangat gembira kerana bacaan darah tinggi saya telah berkurang bacaannya. Saya juga sangat berpuas hati sebab dengan Vivix ini saya tidak lagi perlu mengambil ubat-ubat lain. Ianya memudahkan saya yang tak suka sangat makan ubat ini.  

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anak saya kerana memperkenalkan Vivix kepada saya. Selama 4 tahun saya menghidap darah tinggi ini, akhirnya saya bebas. Malah berat badan saya juga turun dengan banyak selepas mengamalkan Vivi 

Kredit : PUAN ARBAYIAH MOHD NOH

PEMBELIAN VIVIX 


Pembelian Vivix dengan harga jimat, boleh klik VIVIX UNTUK DARAH TINGGI 

Pembelian Vivix dengan menggunakan kad debit atau kredit, klik rajah di bawah.


Your Shaklee Leader,

Fina Nawawi,012-538 9844

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI