AFB Feeds

18 October 2018

4 MITOS TENTANG PENYAKIT DIABETES

Jangan tertipu dengan 4 mitos penyakit diabetes ini :


1.  Hanya orang gemuk sahaja yang berisiko untuk mendapat penyakit diabetes

Ramai yang beranggapan orang gemuk sahaja yang berisiko untuk mendapat penyakit diabetes.  Tanggapan itu salah sama sekali kerana penyakit diabetes boleh dihidapi oleh sesiapa saja yang tidak mengamalkan cara hidup sihat sama ada tidak menjaga pemakanan dan bersenam.

2.  Hanya golongan berumur sahaja yang berisiko untuk mendapat penyakit diabetes

Diabetes tidak hanya berisiko kepada golongan berumur sahaja.  Diabetes juga boleh dihidapi oleh kanak-kanak seawal tujuh tahun sama ada atas faktor genetik, berat badan berlebihan dan amalan pemakanan yang tidak sihat.

3.  Suntikan insulin petanda diabetes di peringkat kritikal

Pesakit diabetes yang perlu membuat suntikan diabetes tidak semestinya berada berada dalam kritikal.  Terdapat pesakit diabetes yang perlu membuat suntikan insulin pada peringkat awal lagi kerana hormon insulin di dalam badannya sudah tidak berfungsi.

4.  Pesakit diabetes hanya menunggu kematian

Kenyataan ini adalah mitos semata-mata.  Hakikat sebenar, kebanyakan pesakit diabetes yang mampu menjalani kehidupan berkualiti sama seperti orang yang sihat sempurna.  Hal ini kerana mereka mengamalkan cara hidup sihat dengan mengawal diet pemakanan, melakukan aktiviti fizikal dan mengamalkan ubat atau suplemen diabetes dengan konsisten.  Malah, terdapat di antara mereka yang mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding mereka yang sihat.

ALTERNATIF KEPADA PESAKIT DIABETES SELAIN CUCUK INSULIN


Selain cucuk insulin, pesakit diabetes juga boleh mengamalkan Vivix iaitu sejenis produk premium keluaran Shaklee sebagai alternatif.  Vivix berperanan untuk mengawal paras gula dalam darah dan mengurangkan sindrom rintangan insulin.

Di samping itu, Vivix yang mengandungi kandungan Polifenol membantu untuk mengawal kadar kepekatan gula dalam darah dengan memperlahankan proses pencernaan dan mencegah penyerapan karbohidrat pada kadar yang cepat akibat pengambilan makanan tinggi karbohidrat dan gula.

Baca juga :

Kenali penyakit diabetes, salah satu pembunuh senyap

Empat punca utama penyakit diabetes.  No. 2 dan 3 paling kerap berlaku.

5 kesan buruk diabetes.  No. 2 dan 5 paling menakutkan.

10 simptom umum penyakit diabetes

Cara mengawal gula dalam darah

PEMBELIAN VIVIX UNTUK DIABETES


Sekiranya anda atau keluarga menghidapi penyakit diabetes dan ingin ikhtiar dengan kaedah alternatif, boleh amalkan Vivix.  

Pembelian Vivix dengan harga jimat, boleh klik rajah di bawah.


Pembelian Vivix menggunakan kad debit atau kredit, boleh klik rajah di bawah.


Your Shaklee Leader,

Fina Nawawi

Founder of Bizarre Empire

No comments:

Post a Comment

Copyright FINA NAWAWI